Šta je gorušica?
Gorušica je posledica vraćanja kiselog želudačnog sadržaja u završni deo jednjaka. Postojanje gorušice pacijenti opisuju uglavnom kao osećaj pečenja i žarenja u gornjim partijama trbuha ili iza grudne kosti. Gorušica može da se javi sporadično, posle nekog „težeg“ obroka, ali isto tako može da se ponavlja. Dugotrajno prisutna gorušica uzorkuje upalu završnog dela jednjaka.
Upala jednjaka može biti različitog stepena, pa se mogu javiti tegobe sa gutanjem, dugotrajni kašalj, a u najtežim slučajevima može doći do krvarenja i perforacije jednjaka. Ukoliko se ne leči, hronično pisutna gorušica dovodi po pojave Baretovog jednjaka koji se može komplikovati nastankom raka jednjaka.
Nekoliko je najčešćih uzroka gorušice: navike u ishrani, životne navike, medicinski razlozi
Najčešći uzroci
Nekoliko je razloga gorušice:
1. Navike u ishrani:
- obilni obroci
- konzumiranje hrane kao što su: crni i beli luk, čokolada, hrana sa visokim sadržajem masti, citrusi, začinjene namirnice i paradajz ili proizvodi od paradajza (kečap, sok od paradajza)
- alkoholna pića, sokovi od citrusa, kofeinski napici, gazirana pića
- večera neposredno pred odlazak na spavanje
2. Životne navike:
- prekomerna telesna težina
- pušenje
- nošenje tesne odeće i stegnutog kaiša
- stres
3. Medicinski razlozi:
- trudnoća
- želudačna kila (Hiatus hernia)
- gastroezofagealna refluksna bolest (GERB/GERD)
- uzimanje određenih lekova (naročino aspirina i anti-zapaljenskih lekova: Ibuprofen, Diklofenak...)
Kada je potrebno odmah potražiti pomoć?
Potražite pomoć gastroenetrologa kada imate:
- osećaj žarenja i pečenja u gornjem delu trbuha i iza grudne kosti koji je sve jači i javlja se sve ćešće
- otežano ili bolno gutanje
- osećaj žarenja ili pečenja praćen povraćanjem
- neočekivan gubitak telesne težine
- pristutne tegobe posle uzimanja antacida (Gelusil-lac, Alfogel, Rupurut, Riopan) duže od 2 nedelje
- dugotrajan kašalj
Gorušica koja se ponavlja zahteva pregled gastroenterologa.
Ukoliko se javi povraćanje sveže krvi ili povraćanje sadržaja taloga kao crna kafa, ili katranasto crna stolica, neophodan je HITAN pregled gastroenterologa.
Osim kliničkog pregleda gastroenterologa biće potrebna gastroskopija – endoskopski pregled jednjaka, želuca i dvanaestoplačnog creva) uz uzimanje uzorka tkiva (biopsija) kojom se dokazuje zapaljenje sluzokože.
Posle endoskopskog pregleda jednjaka, želuca i 12-palačnog creva, gaastroenterolog će ordinirati neophodnu terapiju.
Nekada je neophodno uraditi i manometriju jednjaka (donjeg ezofagealnog sfinktera) i 24-satno merenje kiselosti jednjaka (24-satna ph-metrija).
Kako se leči gorušica?
Ukoliko gorušica nastaje sporadično, posle nekog „težeg“ obroka dovoljno je popiti neki od lekova iz grupe antacida koji „skupljaju“ želudačnu kiselinu.
Ali gorušica koja se ponavlja zahteva lečenje od strane gastroenterologa koji će vam prepisati neki od lekova koji inhibiraju (smanjuju) lučenje želudačne kiseline u odgovarajućoj dnevnoj dozi i u određenom vremenskom periodu.
Kako sprečiti pojavu gorušice?
Ne idite u krevet s punim stomakom.
Jedite obroke najmanje tri do četiri sata pre nego što legnete. To daje želucu šansu da se isprazni i smanji mogućnost „vraćanja“ kiseline.
Smanjite količinu hrane koju sadrže Vaši obroci ili pojedite četiri do pet malih obroka umesto tri velika.
Jedite polako i dobro sažvaćite hranu.
Nosite komotnu odeću.
Podignite uzglavlje na nivo od bar 20 cm u odnosu na dušek.
Izbegavajte hranu i napitke, naročito gazirane, koji Vam izazivaju smetnje.
Ukoliko imate višak kilograma – započnite dijetu.
Prestanite da pušite. Nikotin može oslabiti donji ezofagealni sfinkter. Ovaj mišić kontroliše otvaranje spoja jednjaka i želuca i sprečava vračanje kiseline iz želuca u jednjak.
Izbegavajte alkohol.
Pijte toplu tečnost, kao što je biljni čaj.
Prim. dr. sc. med. Branka Radojčić, specijalista dečje i opšte hirurgije